Jelentkezés

Aromatáz – futó

A humán aromatáz enzim a citokróm P450 enzimek szupercsaládjába tartozik, és az ösztrogének (ösztron, ösztrodiol) bioszintézisében játszik fontos szerepet az emberi szervezetben. Ez az enzim egy többlépéses folyamatot katalizál, melynek során az aktív centrumában kötődő szubsztrát molekula (androszténdion, tesztoszteron) oxidatívan demetilálódik az A és B gyűrű találkozásánál. Ennek hatására a szterán váz A gyűrűje aromássá válik.
Azt tervezzük, hogy kvantummechanikai (QM) valamint hibrid kvantummechanikai-molekulamechanikai (QM/MM) eljárásokkal vizsgálnánk a reakció mechanizmusának kulcsfontosságú elemeit, különös tekintettel az androszténdion enolizációjára, melynek fontos szerepe van a későbbi lépések aktiválási energiagátjainak csökkentésében. Szeretnénk ezekkel a módszerekkel megvizsgálni az úgynevezett hidrogén absztrakcióból és hidroxilgyök rekombinációjából álló lépéseket is, melyek jellemző átalakulások a P450 enzimek körében.
Kiindulásként klasszikus molekulamechanikai (MM) eljárásokkal megfelelően előkészítjük az enzimet, és molekuladinamikai (MD) szimulációk során megfelelő kiindulási állapotokat generálunk a QM/MM szimulációkhoz. Ezek során alkalmasan megválasztott reakciókoordináták mellett feltételes optimálások sorozatát elvégezve vezetjük a rendszert a kiindulási állapotból a termékállapotba. A számítások során nyert adatok a vizsgált rendszer kifinomult leírását, jellemzését teszik lehetővé.

Projektvezető:
Krámos Balázs (Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék)
Résztvevők:
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék (VBK-IAACHEM)